Thursday, January 27, 2011

Kek Batik SP


Suka-suki letak SP (special).. (^^ ')





erm.. biler tgk biskut marie terkulat2 x diusik org dlm gobok rumah, rasa cam kesian laks.. then jumpa milo yg hampir2 nak keras sbb xder org nak minumkan.. so drpd terbiar sepi jer, baiklah buat kek batik..

lagi pun ada aneem, najla dan widaad yg nak makannyer nanti (^-^)..


Bahan-bahan:
200gm milo/ cadburry koko powder
120gm butter
3 sudu makan serbuk koko
1/2 tin kecil susu pekat manis
sedikit air
Biskut marie secukupnya (1 bungkus)

Cara:
Alas loyang dgn plastik bersih/ cling supaya kek tidak melekat dan mudah diangkat. Then dlm periuk sederhana besar, cairkan butter (api kecil shj). Bila butter dah cair, masukkan susu, milo, serbuk koko dan air. Mix hingga x berketul.

Setelah pekat, masukkan biskut marie dan patah2kan sedikit biskut spy nanti mudah nak susun dan ratakan dalam loyang. Biarkan sejuk sekejap, then baru masukkan ke dalam peti sejuk. Seeloknya semalaman..

Tapi kalo lepas sejam.. anak2 buah korng dah buka tutup peti ais nak tgk kek batik dah keras ke blum.. eloklah dipotong dan dihidangkan segera, kang rosak laks peti ais dek buka-tutup terlalu kerap (^^ ').



//"Nak enyok!.."-berbunyi si widaad sambil pegang sudu di tgn kanan dan tarik kerusi plastik merah dia kehulu-kehilir sbb nak tgk org bancuh kek batik, dah siap ke blum..

2 comments:

cekkeya said...

wah, maveles nih. apsal org buat tak mcm nih? si salwa dgn aida selalu komplen keras la apa la. sbb mmg tak letak air. ada orang kata jgn letak air, nt lemau. tak crunchy.

yg akk buat nih, lembut cam kek eh? itu la yg org nak buat selalu. eh, air banyak mana??? eheheh

NedLi Sakurai said...

tau tak sbb aper ltk air? sbb milo dah nak keras kentung (^^ ').. air dlm 1/4 cawan.. tp kalo milo x keras.. better xyah kot.. sbb susu tue dah cair kan?..

then tak masak lama sgt.. bila cam agak likat terus angkat.. pastu setengah org dier gaulkan biskut2 dlm periuk masa atas dapur kan? akak tak.. so xder lah lemau sgt biskut tue.. ltk skit2.. cam kasi dier bersalut, susun dlm loyang sampai habis

erm.. yg akak buat nie x la lembut cam kek, tp mcm biskut biasa tue laa, dan xkeras sbb bancuhan chocolate tue cam melting2 skit.. ermm.. cercuba try pakai milo dah keras laks lepas nie.. (^^ ')

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...