Saturday, January 22, 2011

American Pancake for Breakfast


At first nak buat cinnamon roll, tp sbb rasa mcm agak kurang rajin nak menguli tepung dan membiarkan doh tue semalaman sambil mengharap doh naik kembang dgn jayanya.. maka last2 buat american pancake jer la.. atau dlm bhs kampungnyer lempeng amereka (^^ ')

-Jauh giler cinnamon roll ngan lempeng ne~? haa.. (^^!)





So.. untuk buat lempeng ala USA nie, perlu ada ingredients yg berikut:

1 cawan tepung gandum
1 biji telur
2 tsp baking powder
1 cawan susu segar
sedikit garam
sedikit butter untuk menggoreng


Since nama pun lempeng.. so sgt mudah nak buat, nak lagi mudah guna blander atau food processor. Mix tepung, baking powder, telur, susu dan garam.. Tp kalau xder, pukulkan jer dlm mangkuk.. beat well until it turns into smooth batter.

panaskan kuali dan masak bulat-bulat spy nampak comel. Then serve with what ever ur hearts desire, cam maple syrup ke.. peanut butter & chocolate ke.. butter & kaya ke.. tp kalo ebah, ebah makan ngan sambal bilis (^^,)..



//cukup untuk 2-3 org makan


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...