Monday, September 13, 2010

Lebaran kali ini... (Aidilfitri 2010)


RAYA: DAY I..

Seperti biasa, we all semua² pegi solat sunat aidilfitri .. tp kali nie di surau Taman Guru jer.. sejak mak dan bah dah jadik AJK surau nie, mmg x gi surau lain untuk solat sunat hari raya (^^')~huhu windu nak solat raya kat masjid negeri.. kalo solat kat sana.. bleh jumper ramai member skolah..

Then dlm pkl 10, pegi studio abgwan.. amik gambar white room.. walaupun x cukup sorang tapi jadi laa, drpd xder kan.. tp gambar semuanya pada kakuda (^^i).. nanti laa mintak dan tepek kat sinie..



~kredit to tinta creative


Then lepas bergambar raya, we all ke rumah Chu.. kebetulan hujan plaks pepagi jumaat time raya² nie.. so mcm semua org malas nak berjalan raya/keluar rumah.. so sgt x meriah laa pepagi raya kali nie.. rumah chu cuma ader tok ngan chu sekeluarga jer. Last² yr.. pepagi dah ramai org dah..

Then nak pegi rumah chik mie tp chik mie balik rumah mertua plaks.. makanyer terus pegi umah maklong.. dan sesungguhnya alasan kukuh kenapa rumah chu lengang tahun ini ialah yg meramaikan rumah chu last² yr adalah anak² cucu maklong (^^i).. semuanyer masih di rumah maklong.. diorng tunggu hujan redha skit baru nak gerak (^_^)..

Lepas rumah maklong.. umah makngah.. sekali lagi seakan² dilanda garuda (^^').. mujur makngah ngan aingah ader.. anak²nyer semua dah gerak gi jalan raya jenguk tok kat rumah chu.. sememangnyer we all salah timing.. maybe sbb gi amik gambar studio kot tadi (^^')..

lepas umah makngah.. last rumah umah nek long.. dah xleh pg rumah lain dah.. ~hontoni tsukareta desu!.. 4 houses in one day is more than enough.. perut sgt kenyang.. sampai jadik malas penat... dah laa semua org masak best².. perut sgt selesa.. hontoni kimochi ne~.. huhu

Then dlm pkl 4 ptg, gerak balik rumah.. perlu siap²kn juadah untuk open house esok.. tp mau rilek-rilek dulu.. malam baru mulakan operasi (^^,)



---------------------------



RAYA: DAY II..

Dlm pkl 10 lebih baru semua juadah siap di masak.. menu untuk open house we all kali nie:

  • Nasi halia- ala2 nasi minyak (resepi mak)
  • Ayam kelio (resepi mak jugak)
  • Nasi impit nona, ketupat nasi
  • Rendang daging angah (^^')
  • Rendang Tok paru/lempong (masak ngan maknie)
  • kuah kacang perut (masak ngan maknie gak)
  • koktel buah-buahan
  • Kek ceklat & kek pisang (abgwan & kakuda sponsor)
  • Agar-agar lumut gula kerek
  • kuih muih & kerepek
  • Air sarsi special dr Farah & Nana

Giler penat buat rendang, hari last puasa masak rendang tok ngan mak nie (miahah.. (^o^) aku dah curik resepi rahsia dr Maknie.. miahahah..) dr pkl 8.00 pg, bawak ke pkl 3 ptg baru siap masak..

Itu pun aku balik pkl 12.30 sbb nak kena beli brg dapur dan tolong mak masak untuk berbuka laks kat rumah + anyam ketupat dan masak rendang.. ~selalunyer uda yg masak rendang.. tp takper next yr kiter dera dier masak semula (^^').. malam baru maknie antar rendang tok tue..

dan thn ni x buat kek ceklat + cheese cake seperti selalu.. sbb mak marah.. nanti adik² gemuk (dan aku sekali la kot.. (^^i)..) sbb asyik ulang² makan cheese cake dan kek ceklat jer, kata mak (^^ii).. so ganti ngan agar-agar lumut jer untuk tetamu ne~



tetamu cilik.. melaram dgn fesyen tudung jambul Mak-iti


Dalam pkl 11 pg, teh satu family sampai ngan tok.. lepak² dulu sbb masih x ramai yg dtg.. baru satu family.. yg riuh rendah pun suara anem, najla ngan budak widaad jer (^_^)..

selang x lama.. maklong dan anak² dan cucu² laks sampai.. dan kalo maklong sampai jawapnyer, rumah akan jadik meriah (^_^).. suki!.. Then Chu satu family laks sampai.. Since maklong, Chu dan Teh dah ada, aku pun call radie suh dtg cepat; dan chik mie jugak.. biar semua² berkumpul kat sini jer.. smlm x dpt kumpul reramai cam last yr (^-^)v..

~Hontoni tanoshi desu!..


Cicit Hjh Rokiah


Hjh. Rokiah bersama cucu-cucu bujangan yg comel




//semoga next yr dpt berkumpul dan bergambar reramai lg cengginie (^_^)v

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...