Tuesday, July 06, 2010

Day 3 : From Paris with Love


Lepas bercastle trail.. we all gegas² balik rumah.. sbb nak siap² utk catch train ke Edinburgh. Train we all pkl 9.00 mlm camtu, then maybe perlu tido kat airport sana kot sbb flight ke Paris pkl 6 pg esoknya...

Bekal we all kali nie: nasi goreng+ ayam masak kunyit; Padini panini tuna sandwich; Burger²-an; pisang + buah²an; air. Perlu sediakan semua tue since kena duduk dlm train hampir 3 jam (Aberdeen-Edinburgh) dan perlu berkampung di airport nanti ne? (^^i).. hahah harareta.. harareta.. sejuk² mmg la perut asyik lapar ne~?


Wajah2 riang dlm kemengantukan...


We all sampai airport edinburgh dlm pkl 12.45 camtue. Masing² kena carik port. Dang!.. mmg berkampung betul² rupernyer; ingatkan uda memain (^^').. so kena carik bangku² kosong kat area ceruk² skit, cantum²kan pastu buat territory we all sendiri.. (^^i)~ gambar x dpt disertakan krn keadaan diketika itu adalah sgt sadis sekali haha (^^!)..

Tapi we all tido dgn jayanya (^_^)v. Siap berslimut (Da, patut beli kan; sleeping beg kaler biru yg dlmnyer petak² yg Ochan belek² dlm mannequine 5 SP tue..) Dlm pkl 4.15 pg, bangun.. kemas² semua yg ada, siap-siap dan breakfast skit; then check in Ryann Air..


Paris; here we come.. Yosh-yosh (^_^)/




----------------------------------



08 June 2010: Kota Paris - Eiffel, I'm in Love!

Sampai di Paris Beauvais Tille Airport lebih kurng dlm pkl 9 pg camtue (waktu tempatan). Nasib baik uda bijak (^_^).. dier sewa porter siap², €120 satu van bleh naik 6 org untuk transport dr airport ke hotel we all.. kalo idak susah gak nak carik teksi ke ne?~ uda-chan, arigato ne~

Perjalanan dr airport ke town, atau lebih tepat lg ke hotel The Garden, amik masa dlm 2 jam setengah.. kalo x jam tadi maybe lebih awal bleh sampai.. tp sampai awal² pun xleh nak check in lagi.. so we all keluar round² kawasan sekitar + carik kedai untuk minum² (Actually nak cari tempat melepak)

Last² jumper 1 kedai jual roti+ sandwich dll..  We all tanyer.. sandwish dier ada ikan tak utk filling.. then dier jawap..: "no.. no fish".. "Okey.. so what do u have beside chicken & meat?".. "oh! we have thon.. saumon.. blaa blabla" 

Pastu aku pandang uda.. "Saumon & thon tue bkn ikan ker?" cubaan untuk bertelepati ngan uda.. tp uda siyes jer pandang abg jual sandwich tue.. aku kilas kat org jual tue xder lah ensem nau.. pastu pandang balik kat uda.. uda buat isyarat mata "aper?"... aku senyum-geling² sambil sambut banquet sandwich panjang² tue.. Ahh!! oishi!!.. sugoi oishi yo!



Lepas habis makan, we masih ader masa before balik check in kat hotel the Garden tue, so sambung jalan² sambil carik tube station terdekat ngan hotel, senang nak kuar round town ptg nanti (^_^)..





Dlm pkl 12.30 we all naik bilik dan rest.. dptlah baring² sambil meluruskan pinggang dan kendurkan urat² kaki yg dah tegang... since mcm penat giler kan.. so we all tido jap sementara tunggu waktu zohor...

Lepas tido, dah segar², we all pun keluar beramai-ramai to have a sugoi evening in Paris ne~.. kat sinie, public transport paling best dier tube tue laa.. selain bus kan.. then dier ader sewa beskal (^^,).. tp x paham camner nak rent so we all decide naik tube jer...



Untuk tiket tube/Paris Metro, bleh beli sekeping² ataupun in bundle.. kalo beli bundle lebih murah.. dan since we all ramai, so beli banyak terus.. sbb every station/tiket akan tamat after 1 hour selepas digunakan. 

Kat sini, mcm kat London gak.. kena plan kiternyer tempat tuju. Oh! tapi kat sinie, the route sgt complicated dan agak confiusing.. maybe sbb we all x tau france kan.. nak baca sendiri x reti.. tanyer kaunter, diorng x tau nak jawap (^^i).. tp mujur abg kaunter tue ader effort nak bantu ne~.. kalo idak x gerak we all kot..




So.. destinasi pertama- Arc De Triuomphe.. Masa dlm train ader kakak nie baik hati kata, lebih baik benti kat area Champs-Elysees, nanti bleh jalan sepanjang lane tue tgk Arc dr jauh lagik cantik. Kalo nak terus naik pun ok.. so we all ikut ckp kakak tue.. dan mmg berbaloi (^_^) 





Arc De Triuomphe



2nd Destination -Notre Dame Arashi.. Naik tube semula then turun kat St Micheal.. tp kat sinie x amik gambar sgt... sibuk keluar-masuk kedai (^^,). tgh belek² brg sekali ader org cina Mesia tegur.. "Org Malaysia?" heheh.. suker betul kalo dpt jumper org kiter kat luar ne~?.. borak-borak sambil tanya kedai mana lebih berbaloi (^^i).. then Uda ajak gerak ke Tour Eiffel plaks...


Notre Dame


3rd Destination -Tour Eiffel.. We all sampai kat sini dlm pkl 6.15 ptg.. pastu nampak gerai jual sandwich halal.. so tapau bbrp set utk dimakan sambil² lepak kat padang nanti.. sepanjang jalan ramai mat_gelap jual keychain, eiffel replika, selendang aper semua..

Diorng nie agresif skit.. kalo dah tanya harga, sampai sudah dier kejar suh beli.. so kalo betul² nak beli baru tanyer ne~.. Kalo x jadik cam kitorng.. jenuh main aci ligan (^^!)





we all perlu tunggu sampai malam sbb nanti Eiffel nie nyala lampu... so dr pkl 6.00, kena tunggu sampai pkl 10.00pm baru hari gelap dan baru diorng nyalakan lampu.. so sepanjang waktu tue amik² gambar jer.. sambil lepak² dan tgk org sekeliling.. ramai la jugak org lain yg tunggu kat situe.. mcm ader festival laks.. padahal weekdays tue..







Oh!.. (^.^ )

Thanx to uda-chan, nasib uda ada record video time eiffel dinyalakan



--- Eiffel @nite ---



--------------------



After melompat² tgk lampu kat Eiffel tower.. we all gerak balik.. lewat² sgt kang makin banyak setan² di padang dgn adegan² hotz yg x patut dilihat oleh kami² yg masih suci pemikiran, hati dan naluri nie.. tambahan lg kami masih di bawah umur.. (^^') ~hayaku!minna kairo!!

So.. gerak balik ke Paris Metro tube, naik train terus sampai ke station berhampiran hotel.. dekat pkl 11 lebih gak sampai kat hotelnyer.. mmg dah masa utk merehatkan diri dan esok..

What time it is?!!!.. It's Disney time!!!... Yatta





7 comments:

whooz said...

cepatlah upload disney!!!!

:D

cekkeya said...

wah wah wah. teruja tengok gambar!!!

ps://apa nih muka semua sama je? ahhaha

NedLi Natalisz said...

Whooz,
mlm kang la yer upload disney.. siang nie nak kena pg kelas.. (^^).. sabar yer

Cekkeya,
abis.. yg peginyer muka2 nie jer.. takkan nak amik gamabr org lain kot (^^i)

Nafis^_^ said...

bestt gilerr...berjalan sakan korang yer...jelessnyer!!!

amoi said...

weh benciiiiiiiiiiiiii....
aku jeles lagiiiiiiiiiiiiiiiii...

kuizikel said...

wah i'm in love @ paris... from paris with love.. bila leh sampai kaki aku kat situuuuuuuuuuuuuuuuu... :)

NedLi Natalisz said...

Nafis,
.. rezeki jgn ditolak.. ader peluang kiter amik jer (^_^)

Moi,
nie baru day 3.. ader 18 hari lg nie moi.. (^^i)

kui,
insyaAllah.. ader rezeki tue (^^,)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...