Friday, July 09, 2010

Al-kisah di Aeroports de Paris




10 June 2010 [Thursday]

We all stranded kat airpot paris nie.. kalo diikutkan hati yg panas nie; mau jer aku bakar kaunter easyjet ngan brather²+ akak² yg bengong tue.. gerammnyer.. geramm-nyer.. Yan! Yan! Grrr!!!


-----------------------------



Tengah hari, after lawat museum.. we all terus ke Airport. Bimbang makan masa time nak check in nanti.. so we all gerak awal ke airport. Dalm pkl 12.50 sampai sana..

Pg makan dulu siap² then pegi ke kaunter EasyJet, tanya apa perlu buat semua.. walaupun communication agak bermslh skit tp after berpuas hati dgn jawapan (setelah ditanya 2-3 kali).. we all pun pegi ke setiap check point spt yg di maklumkan dek penjaga kaunter tue tadi..

Sampai kat gate.. 5 minit lg nak pkl 3, flight depart pkl 4 lebih, so lepak je area² situ.. selang x lama diorng inform flight delay.. muka memasing dah berubah; yelah tiket train kat Edinbrough dlm pkl 8 suku camtue dah dibeli. Kalo flight delay; akan ganggu train laks kan.. Semua dah diam dah.. frust tp redha jer. Anggap burn jerlah tiket train tue nanti.


Dlm pkl 5 suku flight sampai.. so beratur cam biasa utk naik flight.. sekali sampai² kat tukang amik tiket tue, org jaga situ ckp tiket kena cop dulu.. aku tanya² balik, kat mana nak cop apa semua; dia sibuk duk layan org lain.. geram betul aku nak tuing² pala dier.

pastu budak² lain dtg tanya² plaks.. then dier ckp lagik.. gi cop dan dtg semula.. maka berlarilah kami ber-6 dgn beg² yg berat tue.. dah laa jauh.. banyak la plaks org beratur kat kaunter tue..

keadaan sgt huru-hara.. selamba badak we all tarik mamat yg ckp xyah cop memula tadi tue suh tolong we all potong Q kat kaunter.. habis disumpahnyer dek org yg dah beratur dlm bhs yg x difahami.. org aper ntah Nigeria kot.


Tp aku buat bodo jer.. terus mintak kakak kaunter tue cop dan sahkan tiket we all cepat². Then berlari-lari semula ke gate..

Malang nyer sampai sana.. semua org dah naik flight, tp flight masih ada.. diorng tgh load beg² penumpang.. masing² berebut nak ckp.. we all dr dlm kena pg keluar untuk cop aper semua.. then dtg balik ke gate aper semua.. tp dpt laks officer sengal x paham BI kan..

asyik² ckp "U had been called 40 minutes before departs..” asyik ulang ayat tue jerk.. kecik jer mamat tue kat mata aku ne~ geram-nyer.. geram-nyer.. geram nak menampar jer muka dier laju².. huhuhu geram sangat..



last² semua terduduk.. sedey.. Hontoni kanashii... sedey ne~

Sedey sbb bkn salah we all sepenuhnya..
Sedey sbb we all tunggu lama giler kat gate; dgn flight delay lg..
Sedey sbb we all berusaha sungguh² utk cop tue.. berlari² ..
Sedey sbb we all tanya kat kaunter 2 kali.. tp korg ckp xyah..
Sedey sbb semua check in x ckp apa², walhal dah berkurun kot korg beroperasi.. setiap kali check dan go tru check point korg tgk tiket kan?

Huhuhu.. Baka! Baka! Baka!



Bila tgk muka semua org.. terus rasa mcm nak nangis.. Rose siap terduduk; kata dier.. dier ingat we all sempat masuk balik.. sbb kitorng berusaha gila² tadi.. berlari² ngan beg yg berat. Ingat senang? nak bawak badan lagik.. huhuhu.. habis satu airport tgk we all lari beramai².. mujur x runtuh airport tue.

Lepas tarik nafas dan tenangkan diri.. we all pakat² pg balik ke kaunter dan tanya condition we all camner. Dlm keadaan camnie kena tenang.. xleh cepat melatah.. dan paling penting, budi bahasa mencerminkan bangsa (^^i).. bangga la plaks rasanya jadik rakyat Malaysia.. dididik ngan kesopanan ne~ (^^ii)

So, balik kat kaunter tadi.. tgk ramai org beratur.. then sana-sini org bising².. rupa-rupanya bukan we all jer mangsa kebengongan system easyjet nie.. ramai lg.. sabar jerlaa

then jumper balik akak kaunter yg sahkan tiket tadi.. tanya dier aper kena buat elok².. kalo kena beli tiket baru pun terpaksalah.. baru nak intro pasal ketakpuasan hati ngan servis diorng; akak kaunter tue ckp.. “If u want to make a complaint, u can go direct to my manager.. I can only give u the replacement tickets but, the flight will only be available tomorrow at 4.15pm”.. begitulah lebih kurng ayatnya..


Lega skit hati ne~.. walaupun kena tido atas bangku sekali lagik mlm nie.. xperlah sekurng-kurngnyer x perlu beli tiket lain (^_^)..


Maka berkampungla we all di airport tue… gi carik port elok skit, yg terpencil skit then rapat²kan kerusi.. (^^i).. bleh bayang tak? Terkandas di negara org.. then tatau nak pg mana.. last² tido kat bangku airport jer sbb bimbang kalo keluar dr airport.. we all akan tersesat dan lambat utk flight esok laks..

Dan we all sgt bersyukur actually. Mujur ader flight esok ptg.. kalo tidak, for sure plan trip dan schedule we all utk nextweek akan terganggu sekali. Moo.. it's probably ne~?


Dlm kesedihan dan kesakitan kokoro yg amat sgt.. tertanya gak.. kiter xleh dpt free hotel ker? (^^i).. Then Uda kata.. kita tanyer nak kena cop ke tak pun dier tak paham.. agak² dier nak layan ke kalo kiter mintak hotel free laks? haha.. You yo ne~(^^ii)..

tp tuelah kan.. ingatkan hari yg malang akan berakhir dgn mimpi yg indah di malam hari- it could be worse ne~ guess what?.. tgh² lena diulit intan; selepas berhempas-pulas mendptkan posisi paling kimochi untuk tidur di atas bangku airport yg dirapat dua tue.. we all dikejutkan dgn siren fire drill..



"Evacuate!!.. Evacuate!!..."~huhu.. urusai yo!


nasib baik dekat jer pintu exitnyer.. heretlah kami beg memasing tunggu di luar pintu.. elok jer dibenarkan masuk.. we all heret balik beg dan tido semula.


Adoilaa.. kalo di kenang-kenang... mmg sgt menyakitkan kokoro


('_~ )...



Mangsa kejadian



Oh! Luper.. (^-^)

Thanx to Kak Khaliza & Wanis.. arigato gozaimashita!!.. tq sbb sudi amik we all kat airport edinbrough ne~.. terharu des!


//kalo ditanya nak ke paris lg tak?.. ike? ikeru? -ike naii! ike neiii!! haha.. err.. ermm.. kecuali kalo ader org nak banjer (^^i)

10 comments:

cekkeya said...

wahhhh, pengalaman tuh...

cam masuk amazing race pulak bunyiknya. hahahaha

dropmental said...

kisah nih mengingatkan aku kepada kisah cameron trip kita dulu... terkandas dek kerana ribut kat kaki bukit.. takde tempat menginap... dok mengamuk depan kaunter rest house soh dia call grand kampar hotel ada bilik yang available tak... beza nye.. penjaga kaunter tuh pandai cakap BM tapi tak reti bagi direction yang paling dekat... ceh.. heee

NedLi Sakurai said...

cekkeya,
hehe.. tue laa.. mcm amazing race kan?berlari-larian bagai.. huhu siyes nak nangis..

Ona,
ini lagik disaster.. huhu (T_T)

Eh!.. ada ngamuk ker ona? mcm xder pertumpahan darah pun time tue (^^ii)

Wawa Shukor said...

aaa mmg kat situ sgt la x user friendly. wa pun penah jd mcm ni, tp kitorg kena beli tiket baru tau. abis 400++euro melayang. swipe credit card pejam mata je, tanda redha duit almost 2k melayang huhu :(

NedLi Sakurai said...

Siyes Wa? ngeng la diorng nie kan.. ntah camner diorg manage system kat situe kan.. huhu.. sejak kes nie... setiap tiket flight, train, we all cop.. kalo leh nak suh cop kat tgn sekali cam nak masuk disneyland tue (^^i)..


siyes sgt mengecewakan huhu

kuizikel said...

hahah terbayang2 aku korang 4 beradik berlari2.... sib baik dpt replacement tiket, wpun esok.. awat tak keje susun trolley macam citer the terminal, bleh dpt duit poket sket.. kekekekekek

dropmental said...

hahah betul lah... aku pun terpk nak cadangkan menda yang sama ahaksss

NedLi Sakurai said...

alaa... kat situ, troli2 dier xyah ltk coins.. diorng kasik free jer

amoi said...

haha..giler gempak pengalaman ko...ko tulih lam the star nnti dapat adiah..hehe...

bila dikenang2 kelakar kan?walaupun tensen dan penat masa tu..ehehehe..

NedLi Sakurai said...

te-he.. (^^i)

tue laa.. nanti aku citer pasal insiden kat itali laks ne.. lagik haru.. (^^')

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...