Tuesday, June 09, 2009

Rugby Takoyaki..


Kyaa!! (^^ii)

hahah.. aku kalo bab² masak dan makanan nie, mmg terlebih excited skit.. gome na~ (^^i!)

Aku ngan farah teringin nak cuba buat takoyaki.. tp kitong xder kuali bulat2 tue.. so kitorng guna kuali kuih cara aku, yg sedia ada tue jer (^^ii)

So inilah hasilnya .. taraaaaa....


..sedia untuk dimakan!!


sedikit ubahsuaian tlh dibuat ke atas resepi nie, memandangkan bahan² yg diperlukan agak sukar untuk didapati di kuantan nie.

Untuk tepung, kitorng just guna tepung gandum + baking powder + kiub ikan bilis then bancuhkan dgn air dan telur.. utk sos takoyaki, kitorg gantikan dgn Worcestaire sauce...


erm.. ( ^_') aku tulis balik laa resepinyer


TAKO-BEBOLA RUGBI

Bahan-bahan :
125 gm tepung gandum
1/4 tsp baking powder
1 kiub ikan bilis
325 ml air
1 biji telur
sedikit garam

Janggut sotong -direbus & dipotong kecil²

Daun bawang & kobis -diracik halus²




Bahan hiasan/sos :
Fish Flakes -kalo xder pun xper
Worcestaire sauce
chili sauce & mayonis
Nouri serbuk (rumpai laut) -xder pun xper

Cara-caranya :
Macam hari tue gak.. bancuh semua bahan² tepung, then tapiskan spy xder tapung yg x mesra/ berketul..

Rebus sotong then potong kecil pastu gaulkan dgn mayonis skit. ketepikan dan siapkan kobis+ daun bawang untuk dimasukkan di tgh2 kuih nie nanti bersama dgn sotong.

then panaskan kuali.. pastu masaklaa.


teknik yg betul utk membalikkan kuih tako ini..


bila dah siap, bleh hidangkan bersama Worcestaire sauce, cili sos dan mayonis. Taburkan sedikit fish flakes dan serbuk nouri serbuk jika mahu.

Tips :
1. Boleh gantikan sotong dgn tuna (lbh sedap (^^,).. siyes!)
2. Make sure isi lebih banyak drpd tepung...
3. Sila buat latih tubi teknik menterbalikan takoyaki dgn awek jual takoyaki di jusco melawati jika masih blum mahir dgn kemahiran ini.

untuk bancuhan nie, blh dpt 20-24 biji (saiz kuih cara) atau 16-18 biji (saiz sebenar).. cukup untuk 4-5 org makan.


~Best kuih nie... mak siap dtg dapur sbb x sabar nak rasa.. pastu selang 5 minit dtg lagik amik 2 biji (^^ii).. -hahaha


// Uda.. akak kirim laa kuali eletrik takoyaki yg awak ckp tue, £20 kan? nanti akak bayar erk. Eh! duit x jadik beli perfume hari tue ada lagik tak? (^^i)

10 comments:

kuizikel said...

ah benci.. sumer masakan ni aku hanya mampu memandang dari jauh!!!!!!!!!!!!!!!

NedLi Natalisz said...

hahahhaha..

weh pojan, ko selalu pg bukit kayu hitam tak? kalo pegi nanti.. try tgk, ader tak org jual kuali mcm kuali kuih cara aku tue, tp bentuk dier bulat/sfera..

dropmental said...

aini.. nak kirim gak laa kuali elektrik takoyaki ngan uda.... huuuuu

NedLi Natalisz said...

hahahahhaha.. sian uda.. jenuh dier nak membawanyer nanti (^^,)

weh.. jom pegi the curve.. kak ipar aku ckp kat sana ader 1 kedai jual semua brg2 jepun.. maybe ader kot kuali takoyaki nie kot.. jom gi tgk jo.. kalo lbh murah beli kat situe je laa

Anonymous said...

akak tak pernah makan takoyaki ni..pernah le member beli dan tunjuk kat akak tp entah le time tu rasa nak tersembur muntah on the spot kat muka dia..adeii bau sotongnya buat akak loya gile..mungkin sbb mengandung kot?

kak bis^ler ni^

NedLi Natalisz said...

hahaha.. lepas bersalin dan dah habis pantang besok, try rasa na~ (^^,)

huD said...

hahahah carik dulu kat mesia, kalau mahal lagik. nnt aku belikan n post. tp bayar balik aaa saye student kat sini bukan tourist miahahahha terliur weh tgk tako2yaki ko. tp yg first post pasal takoyaki lg nmpk sedap, compare dgn yg bujur nie :D

NedLi Natalisz said...

hahha.. yg first tue, dia guna tepung tako segera yg khas punya. Siap beli kat supermarket kat jepun.. mana aci..

Kalo akak ader tepung tue dan kuali tako.. kompem nampak lebih sedap gak tau... ~ nada2 riak (^^ii)

schakeyra said...

camana nak dapatkan pan tu, tlog gtau kirah~

norschakeyra@gmail.com

NedLi Sakurai said...

Darling kirah.. my sis yg belikan online tako-pan tue.. nanti tanya dier yer (^_^)

Tapi kalau nak yg bentuk bujur tue.. banyak jer jual kat kedai2 alatan dapur.. itu kuali kuih cara (^^,).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...