Tuesday, June 30, 2009

Steamboat..




Before nana balik ke Kedah, kitorg pakat-pakat buat steamboat.. lama dah rasanya x makan steamboat nie..

So untuk kali ini, sempena habis punggah kotak yg ke-100, mari kita raikan dgn hidangan steamboat yg sgt menyelerakan perut kami sekeluarga.. umaii!! (^^ii)..

Oh!.. nie resepinya..


SUP STEAMBOAT :
1/2 periuk air
1 paket sup bunjut
1 kiub ayam
4 biji bawang merah - racik halus
2 ulas bawang putih - racik halus
1 inci halia - titik

sedikit daun sup & daun bawang
sedikit bawang goreng

Cara : Rebus semuanya dlm 1 periuk, taburkan daun bawang+ daun sup + bawang goreng sebelum hidang atas meja



DIPPING SAUCE :



Sos 1 : Sos Merah
5 sudu Cili Sos
sedikit halia - racik halus
1 ulas bawang putih - racik halus

Sos 2 : Sos Hitam
6 sudu kicap cair
1 sudu minyak bijan
3 ulas lada kecil - racik
sedikit halia - racik halus
1 ulas bawang ptih - racik halus

Sos 3 : Air Asam
6 sudu kicap manis
2 biji limau kasturi
1 biji bawang merah - racik
3 biji lada merah - racik

Cara : Mix setiap sos dlm mangkuk-mangkuk kecil sblm dihidang


HIDANGAN STEAMBOAT (Cadangan) :
- Bebola sotong/ketam/ikan/ayam/daging
- Isi ikan Dori/daging/ayam
- Sotong kembang/ Jejari ketam
- Cendawan (shitaki/tiram/Enoki)
- Sayur (Baby Sawi/Kobis Pnjg/Green Sprout/Kailan)
- Tauhu Goreng/Tauhu putih/Tauhu Jepun
- Mee kuning/Mee Udon/Mee bayam (kaler hijau)
- Telur puyuh

*Bergantung kpd selera... kalau buat sup, prefer guna jenis di atas, tp kalo guna kuah Tomyam, lebih best tambahkan udang,ketam dan sotong..


// Farah buat sendiri, wantan-daging utk steamboat kitorng kali nie.. sila berasa kagum dgn kewibawaan adik aku yg sorang nie.. yeaa (^^,)v..

10 comments:

cekkeya said...

wahhhh,,,,,


terliur gitu,,,


leh bukak kedai nih, ganti johnny,,,hehehe

kuizikel said...

huhu sib baik dah penah rasa masakan ko ni, kurang la terliur...

cekkeya, jgn lupa salin resipi, nanti aku belikan ko dapo gas kecik ni otey :)

NedLi Natalisz said...

Cekkeya,
ganti johnny? haha.. bleh gak kan.. jadi Neddy's (^^ii)..

~fyi.. dipping sauce ala johnny sedang giat dikaji di rumah skrg nie (^^,)


kuizikel,
beli yg letrik nyer kui, lebih mudah.. xyah beli gas untuk dapur tue dah.. then beli yg ada tmpt grill sekali, bleh buat BBQ/Steamboat ala korea (^^,)

huD said...

ko nyer sos dah setanding jonhnys ke? aaa~~ rindunyer saye.
Dah tak sabar nak balik n makan sume mende. ahahahha bulat kecik, bulat kecik, bulatlaa besar :))

NedLi Natalisz said...

Hud,
haha.. ko x sempat rasa lagi kan, akaknya cubaan sos ala johnny's hari tue kan? abgwan, kak chik & nana kata dah hampir sama.. kira oklah tue (^^i)

huD said...

ahahahha biaslaa weh tny adik bradik. Dierang jage ati jerk kut. kang ckp tak samer, tak dapat makan steamboat dah :)). nak resepi weh, aku nak buat esok ni ehehhe arigato gozaimasu~~

NedLi Natalisz said...

resepi aper? sos johnny's ke?

NedLi Natalisz said...

erm... akak x ingat sukatan.. tp kena ada - cili kering kisar + gula melaka + minyak bijan + bijan + daun ketumbar.. masak lama skit sampai lada tue masak..

selamat mencuba!! (^_^)

amoi said...

fuhhh...terliur...bila aku nak buat steamboat ni...arghhh...

NedLi Natalisz said...

hahah... buat.. buat.. jgn x buat (^^,)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...