Tuesday, April 28, 2009

Homemade Bread...


Aku dah start blajar–blajar camner nak buat roti yg best.. (guna bread maker laa tapi (^^i)..)


Seronok giler bila dpt tgk roti yg kiter try buat, menjadi.. pastu ada plak sambal tumis ikan bilis pedas yg mak masak..

Pergh!! Memang bleh x ingat dunia dibuatnyer.. best giler biler dpt cicah sambal ikan bilis dgn roti panas-panas yg baru keluar dr oven .. huhu (^.^) so heaven!


Btw.. bakal adik iparku, Oh Chan gemar makan roti, maybe bleh bukak bakery sesama nanti (^^ii)..



19 comments:

slyde said...

fresh homemade bread mmg nyumm nyumm skrg ai suda tak layan gardenia, high 5 bla bla mueskeskes

NedLi Natalisz said...

heheheh.. tp tatau camner nak buat roti yg lembut dan tahan lama.. selalunyer sehari jer tahan. lepas tue dier jadik keras.. huhu...

ada resepi tak? mintak kongsi slyde, bleh?

amoi said...

ooo sehari je ke leh tahan?hmm maybe kena letak bahan yg boleh buat roti tu tahan lama...tapi tatau la apa...hehe..cuba ko tanya kedai jual barang buat kek..mesti diaorg tau...

btw bape harga mesin roti tu ek?

NedLi Natalisz said...

ntah.. uda yg beli.. x tertgk la plaks lagik kat kedai baper harga dier (^^,)..

belilah ila.. senang nak buat roti nanti.. ~hahah jadik tukang promote la plaks aku nieh (^^i)

slyde said...

mmg ada bhn agen pelembut roti pun, in fact sumer bakery kat luar sane mmg guna bhn tu dlm pembuatan roti derang, n sy x mo la ckp bhn2 tu semua dibuat drpd ape, klu nk tau lebih lanjut bley beli buku CAP tajuk sumthin like "what is in your bread". <-- tetibe promosri.

tp motif buat homemade bread ni utk elakkan/krgkan consumption bende2 chemical ni i.e preservative, pewarna, perasa etc (pd sy la)

oh, tp disebabkn takde preservative sgale bagai, pas 3-4 hari dh start kulat hehe tp roti kat rmh x smpt 3 hari dh setel sbb mak ayah mkn nasik utk lunch sajork hehe

so, mak saya nye style, lepas roti tu dh sejuk, cpt2 mskkn dlm plastik. plastik ape2 la, mak sy mskkn dlm plastik putih jernih tu. plastik tesco pun bantai je la kot hehe bile nk mkn, potong, pastu tros mskkn dlm plastik smule belen belen die. proses pengerasan die lmbt sket la terjadi drpd ape yg akak alami skrg.

sekian :D

p/s : pnjg komen cam entry plak. ampunn~

NedLi Natalisz said...

0o0o erk? simpan dlm plastik lebih thn lama yer? oklah.. lepas nie nak try.. selalunyer letak dlm tupperware jer (selalunyer? hahaha.. baru buat dua kali bleh guna perkataan selalunyer la plaks.. (^^ii) )

TQ slyde, (^_^)

huD said...

teruje gak tgk rupe roti ko, tp takleh buat crispy lagik ke? gelap sket :D
n yg lebih mengujekan ialah bile tgk budak pakai baju kotak2 itam merah tue makan roti ahahhahahahha

NedLi Natalisz said...

hahahah bkn ko jerk.. aku pun teruja gak.. geram nak picit pipi kembung dier sbb makan roti (^^i)

btw.. nak kask gelap bleh ajerk.. tukar dr medium kpd dark laa bhgn luar dier tue...

huD said...

ahahhahaha kan2? geram kan?
ngan muncung2 bibir die tue miahahhaha gilerlah

owh bleh tukar2 level eh? yg ko gune skarang nie medium ke?

NedLi Natalisz said...

hahahaha.. comel kan?

untuk roti tue.. akak buat medium, saiz dier pun medium.. ader 3 saiz dan 3 kaler crispy.. bleh tukar2 ikut suker masa nak set awal2 tue..

Jebatz said...

simpan dalam bekas kedap udara..

untuk campuran air tu, guna air sejuk..

yis kena sukatan yg betul lah

amoi said...

pernah tgk orang buat promosi mesin ni suatu masa dulu..tapi tak beli lak..takpe la nnti aku beli aku bg mak aku pakai...ahahaha :P

NedLi Natalisz said...

jebat,
air sejuk tue maksudnyer air+ais ke atau air kosong biasa? sukatan yis tue, aku rasa dah betul dah sbb aku guna sudu sukatan yg disediakan sekali ngan breadmaker tue.

moi,
hahah.. beli, jgn x beli

kuizikel said...

guna mauripan.. hahahaha... mauripan utk apa aini?

NedLi Natalisz said...

mauripan tue yis/ibu roti so tujuan dier untuk menaikkan roti/ membiakkan roti haha.. ~aper punyer perkataan aku guna daa..(^^ii)

Jebatz said...

air sejuk= air masakor air paip yang disejukkan di dalam peti ais

NedLi Natalisz said...

00oo0o ok tq

sham said...

mak sy x guna mauripan, dia guna yis hehehe

NedLi Natalisz said...

lepas baca komen sham, akak try google.. berbeza rupanya antara mauripan, yis dan ibu roti nie(^^ii)..

Nanti nak try guna yis laks biler buat roti.. bleh tau aper bezanya (^^,)

[HASIL GOOGLE-AN]...Yis - mcm minyak sapi
Ibu roti - serbuk mcm tepung
Mauripan - serbuk biji2 (perlu dibancuh dgn air)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...