Sunday, February 08, 2009

Dari Dapur Nedli: Scone


.. scone & strawberry jem dr Cameron


Aku boring giler... Nak packing brg² masuk dlm kotak, kotak dah habis.. Nak gi shopping, xder geng.. nak tgk tv, xder citer menarik... last² pg dapur carik makanan (^^i)..

tp x jumper gak yg selera dek tekak aku ini. So last-last punggah almari.. sekali tgk-tgk cukup laks bahan-bahan untuk buat scone... (^^)v.

Aku jumper resepi nie lepas google-google hari tue, nie antara resepi yg paling simple dan mudah... so aku nak share balik kat sinilah...


[SCONE]

Bahan-bahan A :
125g tepung roti
125g tepung gandum
1 sudu besar baking powder
2 sudu besar gula halus

Bahan-bahan B :
1 biji telur
50g plain yogurt
50g susu segar

50g butter

Cara-cara :
1. Potong butter dadu²/ kecil². Kemudian simpan dalam peti sejuk. Masukkan semua bahan [B] ke dalam mangkuk, pukul sehingga kembang atau berbuih.

2. Mix dan ayak bahan²[A]. Masukkan butter/ gaulkan butter sehingga jadi seperti serbuk roti. Then masukkan bahan²[B] ke dalam adunan bahan²[A] yg dah digaul dgn butter tadi.

3. Kacau dgn spatula, then uli adunan menjadik doh. Simpan doh dlm peti ais selama 10 minit. After 10 minit blehlah dikeluarkan doh untuk dicanai, sesambil tue bleh panaskan oven sehingga 200 degree...

4. Canaikan doh jadi bentuk panjang. Tabur tepung roti skit atas doh dan lipat 2. Kemudian canai memanjang lagi. Ulang 2-3 kali jerk.. bimbang nanti scone x berapa nak naik biler dibakar..

5. Terapkan dengan bentuk bulat atau apa saja yang disukai... Sapukan dengan susu segar dipermukaan scone. Bakar selama 15 minit. Hidangkan bersama butter/sour cream dan strawberry jem.


// to Fara & nana : balik cepat weh!... jem strawberry tue sedap giler, lambat² kang akak habiskan (^^i)

12 comments:

kuizikel said...

klihatan sperti pau tak naik..ahhahaha...

ah jahat sngguh komen aku.. no hard feeling otey...

cantik a pinggan tu :)

NedLi Natalisz said...

Sepatutnyer dier naik, huhu ('.~) .... maybe sbb aku canai banyak kali. (^^i)

// pingan tue uda yg belikan kat sogo

huD said...

ahahahha baru nak cakap jugak, pinggan itew sangat cantek..
kan2 kui kan? :P
rindunyer nak shopping kat sogo...

cekkeya said...

waaa...sedapnye...(smbl mkn roti gardenia)

...sungguh enak dimakan begituh saja!!!ehehehe

NedLi Natalisz said...

cekkeya
jem strawberry makan ngan roti gardenia lebih best woo..


hud,
cepat aa balik, bleh ajak ko shopping kain langsir kat jalan TAR, pastu nanti kiter pg SOGO plaks (^^,)

whooz said...

x pernah lihat dan x pernah makan pun scone menyecone nih..heheh

mcm mana rasanya? mcm pau ke?

NedLi Natalisz said...

erm... dier mcm roti, tp texture dier mcm pie tp ader rasa masam-masam yogurt mcm pau (^^i)...

hehe x reti aa nak describekan.. tp scone nie sejenis roti , selalu dijadikan hidangan petang bersama secangkir tea dan agak popular di zaman pertengahan eropah.

Berasal dr UK, Scottish origin.. juga dikenali sbg British quickbread.

sebenarnyer, cara makan scone nie ader caranyer yg tersendiri. Mcm org jepun yg ader tradisi minum teh kan? same goes with the scone & tea bg org scottish nie...

tp kang, kalo cerita kat sinie, mcm panjang menjela la plaks... lagikpun x sempat habis belajar, cikgu yg ajar pasal nie dah balik UK(^^i)...

whooz said...

ahaaa..ned, aku rasa nnt2 ned buat satu entry asal usul scone

:D

huD said...

huhuhu sempat ke nak shopping? aku maybe balik 16/9 kut aaa huhuhuhu kalau sempat pun shopping kain langsir, sempat ke ko nak jahit hahahahha
tapi mak dah sebut2 sofa baru ekekekke terpakselah shopping kat kuantan sofa tu
tuelah, ptt bawak ko g scone palace aritu...sure dah bleh grad dah pasal scone nieh :P

NedLi Natalisz said...

Whooz,
entry khas untuk scone? kena tunggu betul2 mahir buat scone kot, baru bleh buat entry pasal scone...

yg nie rasa mcm dah ok.. fizikal la plaks x berapa nak jadik (^^ii)... nanti nak try lagik sekali


hud,
tue aa ko.. kalo idak.. dah bleh kapel ngan pastry chef dier dah skrg nie kan? hahahaha

erm.. x sempat erk carik langsir?akak carik sendirik jer la.. redha jerlah erk ngan aper yg come out nanti.. ke nak request untuk langsir bilik ko?

btw.. nak cat bilik kaler aper nanti? akak tlg carikkan cat erk?

huD said...

kaler cat spt yg dibincangkan pagi tadi ye hohohoho suke3!!
langsir tu mmg mak dah sub kat ko kan?? ekekeke aku pasrah jerk

NedLi Natalisz said...

kalo sub kat aku.. aku jahit bodo jer yer.. xder render2.. kecuali skirt kat atas yg biasa jer.. yg lain aku x reti.. blum pg kursus menjahit lagik (^^ii)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...