Monday, December 08, 2008

Oreo Cheesecake for Aidil-Adha..


Raya haji tahun nie sgt hambar aku rasa.. so untuk menceriakan suasana, hari, mood dan perut (^^ii)... dan since aku tgh rajin kan(^^!).. dan cream cheese murah laks smlm.. (aku borong sampai 4 bungkus (^^i)..) so aku buat aa oreo cheesecake nie...

Aku jumper resepi nie secara x langsung hari tue, nampak macam best masa tgk resepi.. tp aku rasa cheesecake better dikombinasikan dgn sitrus fruits la.. rasa cheese akan lebih menyerlah.. err itu aku laa yg rasa.. org lain aku tatau la plaks (^^,')



.. Inilah hasilnyer..


so kalo ader yg nak cuber.. leh try resepi nie :


OREO CHEESECAKE

Bahan-bahan:
2 paket biskut OREO
60gm mentega dicairkan
500gm Cream Cheese dilembutkan pada suhu bilik
1/2 cawan gula kastor
1 sudu besar esen vanila
1 kotak kecil sour cream
3 biji telur

Cara buat:
Hancurkan 3/4 drpd 2 paket biskut OREO sampai halus, campur dgn mentega yg dah dicairkan, gaul rata dan masukkan dalam loyang yg telah dialas dgn baking paper/ aluminum foil. Tekan biskut tadi sampai padat dalam loyang then ketepikan..

Pukul cream cheese dan gula sampai kembang. Then masukkan sour cream, pukul lagik.. then masukkan esen vanilla dan telur satu persatu... pukul lagik sampai sebati semuanyer.

Panaskan oven (325°F -350°F).

Masukkan adunan dlm loyang, biskut yang lebih tu potong dadu/ kecil-kecil.. taburkan jer dalam adunan, godek² sikit ngan garfu biar dier rata. Then bakar kek macam biasa.dlm 50-60 minit~ bergantung kpd oven memasing gak laa (^^,)

Selamat mencuba!!! (^_^)/


Oh! tp aku buat aku x letak sour cream... sbb x jumper kat market.. so blasah jer buat tanpa sour cream (^^i).. kalo ader sour cream maybe rasa cheesecake nie lebih best kot (^^,)

3 comments:

amoi said...

waaaaaaaa...sedapnyeeeeeee...rugi tak raya umah ko...

nnti dtg kl buat ye...hehe...

NedLi Natalisz said...

yer... mmg rugi..
sbb tue kalo org ajak, dtg..
bkn ajak sesaja tau (^^ii)




ermm... nak buat kat KL?
korng ader mixer? ('',)

amoi said...

errr...ko bawak mixer dari ktn la...hahahaha...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...