Saturday, July 26, 2008

Dari Dapur Emakku : Mee Kari


Semalam aku puasa... tetiba terasa mcm nak makan mee kari yang ala-ala mak masak (^^!!)so, aku pun listlah barang-barang yg perlu dibeli utk masak mee kari.

then tgh hari mak singgah opis kejap, sbb nak jumper aneem dan najla, sblm balik umah. So aku tanyerlah mak.. sempat tak kalo kiter masak mee kari untuk berbuka nanti?.. pastu mak ckp mana sempat sambil beredar turun ke kereta.

Oleh krn aku teringin sgt, so aku singah ler kedai b4 balik.. beli mee kari, beli mee calong sekali untuk mak... pastu balik-balik... tgk-tgk mak dah masak dah mee kari.. Oh!!.. sungguh terharu (ó_Ò)

So buat julung-jlung kalinyer aku meletakkan resepi kat sinie... tribute buat emakku




MEE KARI SPECIAL


Bahan-bahan :
  • Bahan penumis- cengkih, kayu manis dll
  • 2 biji bawang besar (diracik)
  • 2 ulas bawang putih (diracik)
  • serbuk kari
  • lada giling/ cili boh
  • isi ayam (potong dadu)
  • 1 kotak santan
  • 1 mangkuk air asam jawa
  • fish ball (dipotong dua)
  • fish cake (dipotong panjang²)
  • 2 biji kentang (dipotong dadu kecik²)
  • tauhu goreng (dipotong dua)
  • tauhu (dipotong 4 & digoreng)


  • mee kuning (dicelur)
  • 2 biji telur rebus (dipotong 2)
  • semangkuk kecik isi kerang rebus
  • taugeh & sawi- dicelur(ulam)


  • Daun sup & lada merah(hiasan)
  • Bawang goreng (hiasan)



Cara:


Tumiskan bahan penumis dan bawang-bawangan sehingga naik bau. Gaulkan cili boh & serbuk kari (tambah air skit)... then masukkan dlm periuk yg tgh tumis tadi, gaul sehingga naik minyak..

Masukkan ayam dan tunggu sampai ayam masak sekejap, sebelum masukkan air asam jawa.Then masukkan santan, kentang yg didadu dan tunggu hingga mendidih then masukkan semua fish ball, fish cake dan 2 jenis tauhu tadi.- kecikkan api.. biar dier masak lama skit.

Sementara tue, bleh lah dicelur mee, taugeh dan sawi. pastu siapkan2 telur rebus, isi kerang... hiris-hiris daun sup dan lada merah. Biler dah masak.. hidanglah molek-molek.. taburkan bawang goreng.. nak lagik best, buat sambal kicap+lada kecik+perahan limau kasturi. (kalo rajin buat sambal tumis belacan skit (^^!!)..)


hohoho ('-^ )
tulis resepi pun aku bleh kecur air liur nie (^_^)v


// gambar tidak dpt disertakan sbb x sempat nak amik kamera.. sedar-sedar dah habis dah mee kari mak masak smlm (^^ii)


4 comments:

huD said...

Mengade! geDs! menyampah!!! dah tua2 bangke pun nak mak masak lagik!!!
huhuhuhuhuwaaaaaaaaaaa jelesnyer
lapa mee kari mak ngan sup kueyteow kembang ekekekkeke tak leh jadik nie, kene masak mee kari jugak!!

amoi said...

tu la pasal...baca pon dah kecur air liur...hehe...

nnti nak try ar resepi ni...tq ned :)

NedLi Natalisz said...

hud...
hahaha.. jeles plaks.. nasib aa ko (^^!!).. hari tue tanak suh mak masak kan.. (^^,)


moi..
cuber jgn x cuber (^_^)

kui said...

oh nak menangis baca entry ni... sungguh tharu.. bleh nangis smbil makan mee kari ni..huhuhu

adoi kemecernya (kecur air liur) :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...