Thursday, April 10, 2008

Rindu berdetik lagi....


...kat mana nie erk?Bukit Uhud kot.. npk mcm Bkt.Uhud jer(^^!)


Malam semalam, masa tgh lepak-lepak main game chocolatier, tetiba dpt call dr sowang member nie. Lama x borak-borak ngan dier.. alih-alih smlm dier call.. hampir sejam jugak berboraknyer.. then dier ckp , next month diorg satu family nak pg buat umrah.

Huhu.. seronoknyer.. (^_^)

Erm.. kalau org tanyer, confirm aku akan jawap, aku nak pegi lagi ke sana. Rasa rindulah.. rindu nak bertawaf keliling kaabah.. rindu nak buat saie dan panjat Bukit Marwah & Safa..

Rindu nak berkejar-kejar dan berlari-lari ke masjid sbb nak rebut rakaat pertama dgn imam - selalu leka tgk tasbih kat sepanjang jalan ke Masjidil Haram sampai org dah mula qamat dah..

Huhu.. ingat lagik time bertadarus dan berlumba-lumba dengan uda & radie untuk habiskan satu/dua juzuk setiap hari.. pastu time 'mandi-manda' (^^!!) di telaga zam zam, masa berkumpul dan bergerak beramai-ramai untuk keluar bermiqat pun.. Huhu rindunyer saya.. (^_^)


ermm berniat di miqat.. (‘_~)


(‘^.^)oh!.. ader satu kesah nie.. Masa tue kami perlu pegi ke Tana’im untuk berniat. Kami sewa sebuah van, kongsi reramai... kira tong-tonglah bayar tambang..

Masa tue semua org ada, parents, tok, neklong, uda, nana, farah, radie dan 3 org pacik dr group umrah yg duduk satu hotel ngan kitorng. Lebih kurang 13 org kot semuanyer, termasuk sowang pak arab - driver yg bawak van tue..

Kitorng gerak ke Tana’im seblum subuh lagi, spy dpt solat subuh kat masjid sana. lepas semua urusan kami selesai.. kami pakat² naik van yg sama jugak untuk balik semula ke Mekah.

On the way balik, suasana time tue mmg senyap giler, ibarat kalau pin jatuh pun bleh dengar.Subuh gelap-gelitalah katakan.. so untuk naikkan semangat pepagi buta tue,kitorng bertakbirlah reramai..

Pastu biler dah lelama, van tue sunyi sepi balik semula.. Masing-masing diam jer.. Nana plak dah tertido kat sebelah mak.. Selang 2-3 minit kitorg stop bertakbir.. tetiba nana terjaga dan takbir kuat².. “Labbai Kallah Humma Labbaik...... Labbaikala. Syarikalaka Labbaik..” (^^!!)..

Pastu nana mcm terpinga-pinga dlm kemamaian.. last-last satu van gelakkan dier.. dengan driver/pak arab yg blur-blur tue pun tergelak besar, sbb tetiba jer nana menjerit dengan penuh bersemangatnyer (^^i)..

Dalam keadaan letih-letih sampai tertido pun, bleh mengigau² nak buat umrah (^^,)


Erm.. tp tuelah.. lama dah kitorng pg.. thn 1997 kot kalo x silap.. harap-harap dpt pegi lagik nanti (^-^).. maybe kali nie dpt buat haji plaks ke.. (~amin..)

4 comments:

amoi said...

baca cita pon aku rasa bes n nk pegi...huhu...bila la dpt pegi ek...

nedli said...

ko kumpul laa duit ila, simpan dlm tabung haji.. pastu biler dah cukup.. ko ikut pojan..

hahaha suka-suki jerk aku suh ko kacau pojan (^^!!)..

pojan said...

eh apsal kuar nama aku ni.. ish ish.. jom ikut aku.. hahah.. aku pon nak sgt gi sana la.. pastu kita jalan gi syria.. mana lagi a? jom jom.....

NedLi Natalisz said...

heheh bestnyer.. bestnyer...
aku kumpul duit naaa... kalo ader rezeki kiter pi (^_^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...