Monday, December 24, 2007

The wardrobe WARLORDS



Semalam kitorng tgk wayang secara berjemaah... Memula aku ngan radhie nak gi tgk enchanted, tp tiket citer tue lambat sgt… x sama waktu ngan citer Warlords yg bebudak nie nak tgk.. so last2 kitorng pun tgk gaklah citer nie sesama.

Warlords dibarisi oleh bintang2 terkenal Hongkong a.k.a my ex-boyprensz (^^!!).. Jet Li, Andy Lau Tak Wah dan Takeshi Kaneshiro hoho..

semua2 lengchai ini dikumpulkan sekali dlm satu movie… bagus.. baguss… ~err.. walaupun abg andy dan Jetli agak kertu untuk dipanggil lengchai (^^i)v…

Citer nie mengisahkan tentang peperangan.. strategi menghapuskan pihak lawan, hubungan dan ikatan kekeluargaan, pengkianatan dalam persaudaraan, perebutan pangkat, harta, kuasa & tikam belakang

Oh!.. x luper jugak.. kisah kecundangnya wira-wira peperangan dek kerana berebutkan seorang wanita yg tak reti cukup dengan seorang ~‘eh…. ter-emosi la plaks… (^^!!)..

Memula aku rasa citer nie x best.. tapi lama-lama best plaks.. sbb dier bukan cerita pasal peperangan semata-mata, tetapi ader penyampaian tersurat di sebaliknyer.

Tapi tuelah, terlalu ganas, kaki, tangan semua main cantas.. putus-putus.. darah memancut merata-rata.. eiii seriau ~dan sgt tak sesuai tau movie nie diklasifikasikan sbg U!!!...nie sapa yg tapis nie ha? (^^.)..

Cerita nie kalo diteliti betul2 mmg berlaku dlm masyarakat kata. Saudara bergaduh sesame sendiri, orang luar amik kesempatan.. lebih buruk lagik.. org luar tahu kelemahan kiter..

then diorng melaga-lagakan kiter sesame sendiri. Akhirnyer.. mati katak sbb saling bunuh-membunuh. Then diorng bleh gelak-gelak, sambil bercerita tentang kebodohan kiter bergaduh sesame sendiri.

Berbalik pd movie nie balik semula.. agak menarik.. walaupun plot dier kengkadang sukar difahami (maybe sbb aku asyik tutup mata, seriau tgk darah di sana-sini) gandingan pelakon yang mantap-mantap belaka… ~suker sgt kat takeshi, suker!!.. suker!! (**,)..).

Daripada sumber-sumber yang dibaca, movie nie sebenarnyer diambil dr kisah pakatan pembunuhan ke atas seorang ketua peperangan berpangkat jeneral di zaman Dinasti Qing- General Ma Xin Yi ~err.. kot... kalo x silap camtuelah bunyi2 namanyer (^^!!)..

Movie nie juga berkisarkan tentang 3 orang saudara yang bersumpah akan sehidup-semati & saling menjaga antara satu sama lain.

Mereka berjuang bermati-matian untuk negara dan pemerintah pd masa itu. Tp akhirnyer masing-masing dimanipulasikan oleh org-org yg berkepentingan sendirik.

... Kalo suker citer perang/epic.. tgklah citer nie…
... Kalo suker kisah2 teladan… tgklah citer nie…
... Kalo suker tgk aksi-aksi dan lawan2… tgklah citer nie..
... dan kalo suker kat takeshi kaneshiro.. tgklah citer nie (eheh(^^i).. )


//so.. untuk citer nie.. saya kasik 6.5 dr 10 bintang



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...