Wednesday, October 17, 2007

Aku, Raya dan Dia....





2 Syawal 1428..
Hari nie giliran umah Chu… tp before sampai umah chu.. kitorng singgah umah mak long sat.. sbb mak Long kater nak masak nasi lemak special (^^i)…

lepas makan² dan lepak-lepak kejap kat umah maklong.. then kitorng gerak ke umah Chu… semua org tak sampai lagik, kecuali tok dan teh sekeluarga… masing² x bersiap lagik kot.. kitorng jer terawal yg dtg…

Tp tak lama.. selang 20 ke 30 minit. Maklong laks satu gerombolan sampai.. then Chik mie sekeluarga.. Lepas lepak sejam-dua.. kitorng gerak ke rumah Tok Long plaks… past baru pegi ke rumah Mak nie..


3 Syawal 1428..

Hari nie laks.. kitorng pg lawat kubur arwah to’ki Ramli kat Pekan. Lama x dtg sinie.. time raya jerlaa kalo nak dikirakan..

Lepas lawat kubur.. diorng semua gerak ke Rompin.. ader kenduri kawen kat sana.. tp aku dan adik-adik + Radiah balik umah lepas tue…

Kitorng nak bersiap² untuk open house umah mak esok.. erm... actually xder benda sgt nak disiapkan.. sbb kali nie mak kateringkan ajer.. kalo idak. Mesti sampai 3-4 pagi baru siap semua benda (^^i)..

ingat lagik dua thn lepas.. kitorng masing² tido berganti-ganti… hehe.. nak dekat subuh baru dpt lelap kejap.. pastu habis jer open house.. kitorng masing² pengsan kepenatan (^^!!)..

Actually salah kitorng jugak… mak dah pesan banyak kali dah time tue, siapkan semua bahan-bahan nak masak awal², spy senang.. malam terus masak jerk.. tak perlu lagi nak terkial-kial menyiang semua awas-awas dan bahan-bahan nak masak..

tp kitorng degil.. confident bleh siapkan before tengah malam (^^,).. aleh-aleh.. sampai ke subuh baru siap… haha.. padan muker (^-^)v

So.. untuk esok.. mak tempah nasi beriani dan me jawa.. kitorng just tambah² kuih-muih, agar-agar/pudding… kek coklat & cheese cake ( baru nak try.. kurang menjadi la plaks.. (^^i)..) dan buah-buahan.. oklah kot.. yg dijemput pun kawan mak/bah, dan sedara-mara jerk…


4 Syawal 1428..
Waa.. tahun lebih ramai yg datang open house umah kitorng.. boleh tahan jugak penatnyer… ingatkan biler dah kurang membasuh pinggan & cawan nieh… xderlah penat sgt.. tp lebih kurang gak la (^^!)..

Xder banyak sgt nak cerita, pasal open house kali nie, tp ramai gaklah yg bertanyer; mana mee soto yg kitorng selalu buat time open house dan ayam masak kelio mak yg sedap sehinga menjilat jari tue (^^,)…

Nak buat camner.. tahun nie kitorng tak memasak sangat.. main tempah ajerk.. (^_^)




//erm. Aku tunggu jugak org tue.. tp dier x dtg pun.. (‘__`)..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...