Saturday, October 13, 2007

AidilFitri 2007


Kali nie kitorng raya lebih bersemangat berbanding tahun lepas. Sebabnyer :
  • Tahun nie kitorng sekeluarga pakai baju satu kaler- tema tahun nie : COKLAT (first time selama aku hidup) termasuk abgwan, kak uda dan anak² diorng (walaupun thn nie first raya abgwan balik Melaka)
  • Tahun nie rumah berjaya dihias dlm masa sehari setengah shj (satu rekod baru)
  • Tahun nie kitorng sekeluarga dpt solat sunat aidilfitri sesame.. (kalo tak mesti ader yg miss (^^!!)… ~org pompuan..)
  • Tahun nie kitorng beraya 4 beradik balik semula –thn lepas uda xder…



-----------------------------------


1 Syawal
Seperti kebiasaan.. every yr.. we all mesti pg semayang sunat aidilfitri kat masjid… so lepas alas perut.. kitorng gerak ke Masjid Paya Besar

terpaksa bawak 2 keta sbb kitorng semua dah x muat masuk dlm keta bah.. hahaha ( bkn sbb terlebih bilangan penumpang, tp terlebih “muatan” penumpang.. (^^!!)..)

Then lepas solat, balik umah kejap dan amik² gambar skit, kitorng pun gerak ke Umah Chik Mie kat Sungai Isap. Sampai sana dlm pkl 10 camtue… yang ada cumer tok ngan teh jer .. org lain x sampai lagik.

Makchik lin pun x siap lagik “open house” dier (^^,).. sbb laksa yg ditempah, org yg tukang buat laksa tue x siapkan lagik… dlm pkl 11 lebih camtu baru siap separuh.

So tolong² mana yg patut… selang setengah jam, Chu satu family sampai.. then Mak Long, anak² dan cucu²nyer plaks sampai… dan seperti biasa… mak ngannyer family masih menjadik juara bertahan.. family paling lambat sampai ke majlis (^_^)

Menu raya umah chik tahun nie.. laksa johor, ketupat & rendang.. masak lodeh dan kek pisang/kurma.




Kitorng Lepak² sampai ptg jugaklah.. x gerak ke tempat lain pun.. dah malas laks… then lepas radhie sampai (akhirnyer..(^^!)..) kitorng pakat² beraya kat Giant laks.. (^-^)… kena beli brg² dapur skit.. untuk esok.. then untuk BBQ umah kak teh tadi...

Nie baru balik dr BBQ kat umah kak teh lah nie.. best gak biler berkumpul reramai.. bakar² dan panggang² ayam/ikan sekali-sekala erk? (^^,).. Oh!.. tp family chu x dtg.. sbb diorg tgh bertungkus lumus masak untuk umah terbuka untuk esok laks (^^,)



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...