Sunday, December 10, 2006

Cicak-Man



Semalam keluar tgk wayang ngan farah dan adik-adik sepupu…Kitorng gi tgk Cicak-Man. Actually aku nak tgk citer CINTA tp mcm x sesuai jerk bawak bebudak sekolah tgk citer CINTA.. kang diorng tido… (hahahah kompiden jer jawapan.. ntah² diorng lebih advanced dr aku nie.. bebudak sekarang bukan leh caya.. )

Ok! Berbalik kpd Cicak-Man… nak bercerita skit la pasal “anak sulung” abg Yusri kiter nie… (walaupun aku bukan pengkritik filem bertauliah.. tp nak beri pendapat dan komen jugak).. erm.... kiter start ngan jalan cerita filem Cicak-Man nie…

ermmm…seperti cerita² superhero omputih gak (superman, spiderman, batman, X-men, Catwoman).. so jalan cerita Cicak-Man berkisar dlm lingkungan-lingkungan itu gak… Dier mesti ada… ermmm…

  • ader pakatan org jahat nak takluk dunia..

  • ader org baik nak tegak keadilan..

  • ader pembantu superhero yang sentiasa menyokong hero..

  • ader awek yg x kenal super hero.. tp tergiler²kan superhero

  • ader hero yg dpt power dr spesis² yg telah dibuat ujikaji/telah dimutasikan

  • superhero ader kelemahan

  • superhero minat awek dlm diam.. x luahkan
  • superhero berhati mulia

Senang ckp.. Citer nie, mcm Yusri gabungkan beberapa konsep cerita superhero omputih ke dalam 1 cerita superhero Malaysia… tp bak kater Yusri dlm Wayang Kita siang semalam.. ianya xleh dianggap stereotaip/ menceduk idea org lain.. sbb genre cerita superhero mmg lagu tue…

ader villains, ader superhero, ader awek cun minat kat superhero tp x kenal hero biler hero x bertopeng (alaa.. bleh kenal ah… dlm Cicak-Man tue… badan apek cekeding, badan yusri gumuk skit…. Saja jer fasha sanda tue ngorat² yusri laks… <-- nada-nada jeles(^^!!)…).. dan ader semua-semua yg dinyatakan di atas tadi. Mmg itulah konsep dan temanyer…

// so, untuk jalan cerita aku kasik 2.5 dr 5 bintang(^^,)


Tapi kalo tgk dr sudut kreativiti penulis, kreativiti pengarah, kesan seni grafik dan teknik kamera + CGI diorg nie : mmg bleh dikatakan best , at least untuk org kiter & org macam abg Yusri yg hanya membaca dan mencuba sendiri untuk mendapatkan ilmu...( tlg jgn bandingkan grafik cerita ini ngan citer LOTR itue yer.. (^^!!).. )

Bangunan² nampak real, lori terbalik nampak real.. suasana sejuk pun nampak real.. (tp the cicak -man kurang real ah.. tempat sejuk tp apek bleh berpeluk giler-giler la plaks ).. dan gambaran satu bandar baru mmg nampak hidup laa. siap duit pun bkn duit Malaysia skrg nie... hebatlah yus nie... I suker laa u..(‘_^) erm.. tp ader lah dua-tiga perkara nampak cam merosakkan kelogikkan cerita…

  • time tue nampak mcm dah berteknologi tinggi tp presiden baca ucapan pakai kertas.. hehehe… xder flat skrin yg bleh kuar text ucapan tue ker? Kan nampak lebih canggih..


  • Kawan hero buat kajian untuk dptkan antidot kat rumah jerk… (eh!.. dulu citer the Hollow Man buat camnie gak rasanyer.. tp apersal nampak cam real erk? Adakah aku terlalu berat sebelah? Heheh.. (^^!!)..)


  • Satu lagik pasal kad untuk access masuk ke pusat kajian bioteknologi Dr klon.. kad kertas lembik yg letak dlm plastic.. leh ker? Huhuhu buat ah kad mcm kad matrik/ my kad tue ker.. kalo nak jimat buat 3 keping jerk.. satu untuk yusri, satu untuk apek dan satu lagik untuk fasha… (erm.. tp kalo keras kang xleh lipat2 masuk dlm mulut apek laks kan… (^^!!).. )

Oh! tapi bandaraya yg diimaginasikan dek Yusri tue still rasa mcm kat Malaysia, sebab (selain org²nyer ckp melayu) masa memula cerita start, diorng mulakan dengan dialog dj radio yg berceloteh pasal kenaikkan harga tol, cukai-cukai ditambah (sampai org jalan kaki pun kena bayar kalo nak jalan atas jalan raya) dan mcm2 cukai lagik... (^^) heheh sindiran tue... kalo x paham.. mmg kronik! Baik pegi berubat… (^.^)

//so kat sinie aku kasik 4.5 bintang laa . kerana kekaguman aku terhadap abg Yusriku KRU


Akhir sekali pemilihan pelakon... hahahah.. best² blaka.. aku suker…

  • apek - walaupun suker buat lawak recycle, tp aku still leh gelak lagik

  • AC Mizal & Adlin Aman Ramli - klaka giler... mmg sempoi.. buat lawak muker slamber

  • Aznil - hampir berjaya tp kurang menyerlah, walaupun dier adalah org jahat utama

  • fasha & Hani - Penyeri dan penambah jalan cerita jer (^^,)

  • Yusri KRU- hoho!! x sangka yusri bleh blakon camnie, nampak lebih macho.. (dah ah kidal) (*_@)

// so untuk watak yusri saya beri markah penuh :5 bintang... pemilihan pelakon.. 4 bintang… dan bagi keseluruhan movie… 3.75 bintang...

yelah.. walaupun jalan cerita boring skit.. tp pergilah tgk cerita nie... aku kagum ngan usaha gigih abg yusri. Sokonglah industri filem Malaysia… (at least aderlah pembaharuan… (^^,)..)

sekian terima kasih.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...