Monday, October 30, 2006

Satu Hari Di Hari raya.....

.:PiCTure: ikhsan drpd kak uda:.

Dah 7 Syawal, baru dpt online... dan inilah aktiviti semingguku, sepanjang Aidilfitri...

2110241006TUE -1 Syawal 1427H
Pepagi tadi lepas berebut2 bilik air, kitorng siap2 tunggu abgwan satu family dtg sbb nak gi masjid sesame.Dlm pukul 7.15 pg diorng sampai.. lepas sarapan baru gerak ke masjid.. memula kak uda nak bawak aneem ngan najla gi masjid, diorng dah siap pakai tudung dah.. kengkonon nak gi sembahyang raya ah sesame.. tp x jadik laks.. sbb hujan time tue.. bimbang leceh nak mengheret bebudak tue nanti.. so kitorng tinggallah ngan maksu nana kat umah.

kitorg pegi solat sunat hari raya kat masjid negeri.. masa sampai kat pintu masuk masjid tue.. tetiba mak bersuara.. “iksh.. terasa laks tahun nie kan?.. selalu bawak 4 org anak pompuan.. nie bawak dua org jerk”, kebetulan nana x dpt pegi masjid thn nie... kitorng semua senyap jerk.. (^^!)..

pastu lepas solat.. balik umah kejap.. terus carik enset.. tgk2 ader msg balas dr org tue (msg tue sampai kul 8.07 pg, tp aku on the way ke masjid time tue).... melompat2lah kejap aku dlm bilik (^_^!).. nasib baik x der org nampak, kalo idak mesti org kater aku senget.. (^^i).. pastu betul2kan baju kurung.. kuar dr bilik cam biasa (^^!).

Then kitorng bergerak ke rumah Chu. Tahun nie agenda bertukar. Selalunyer pegi umah makngah dulu tp kali nie lain skit sbb tok ader kat umah chu. So lepas bersesak2 kat umah chu ngan semua org, kitorng pegi umah mak nie laks then balik umah. Dah nak tengah hari, mak kater petang2 skit baru sambung jalan2 rumah org lain.

So lepas asar.. kitorng sambung gi jalan umah mak ngah. Saja jenguk2 makngah yg x dpt nak pakai baju raya sbb kulit dia alergik, tetiba jadi gatal2 laks.. xleh nak pakai baju kurung.. Maybe sbb x dpt pakai baju kurung baru kot (^^!).. then pegi umah maklong.. anak2 mak long mmg hampir semua ader, termasuk epit ngan emy, tp yg lenlain semua dah tertido, ngan anak memasing (sesambil tidokan anak.. tidokan diri sendirik sekali (^_^!)..)

masa nak balik tue.. emy tanyer.. "ngah! Thn depan nak raya kat sini sensowang jugak ker?" Aku gelak sambil ckp.. "taklah.. thn depan angah raya umah umi sanalah pulaks.." .. (^^,) sapa suh tanyer soklan2 perangkap cenggitue.. aku pun jawap ah ngan jawapan yg berteka-teki camtu gak..(^^,i) suker nau tanya soklan2 cenggitue time2 raya nie.. aku mintak dia tlg carikkan sowang dua kengkawan lawyer dia.. tanak tolongkan plak (^^,)


Malam plak lepak umah jerk.. semua org dah letih. Pastu nie tadi bah dpt call dr pacik Rapi.. Nek Long tanyer kenapa we all x gi umah dier.. (^^' ) kalo diikutkan.. mmg every yr kitorng gi umah Neklong, tp tadi ntahlah kenapa bah mcm malas2 laks.. (^^,) .. (Ebah xder mood nak beraya thn nie.. sbb uda xder (^^!!)..) so maybe esok kitorg pegi kot.

erm.. mak dah panggil2 dah nak suh masak kuah kacang perut ngan ayam masak merah untuk esok tue. Rasa malas.. tp kang x berlauk la plaks raya kedua esok.. (^.^)


2215251006WED -2 Syawal 1427H
Kejap dah raya kedua, pagi x gi memana.. just makan2 ngan mak noma, ngan abgwan .. pastu diorng gerak balik.. mak noma balik bahau, abgwan balik melaka. Tengah hari.. lepak umah gak.. sbb ramai kengkawan mak nak dtg. Ader gak sedara mara jauh yg dtg..

Ramai lagi rupanya cousin2 lelaki yg comel2 dr sedara-mara belah tok aku nie ek? (baru sedar (^^!!)..)

Lepas semua2 dah balik kitorng gerak gi umah nek long seperti yg dijanjikan dek bah semalam. Lama gak lepak sana, sampai nak maghrib. Sayu laks aku tgk nek long tahun nie.. siap nangis2 laks nek long masa bah salam & peluk dia. Maybe teringat kat Arwah Ai Pa kot.

Pastu terpaksalah menahan telinga menerima ayat2 perlian manja dr maklong yah… sbb kitorng x dtg semalam… "Haiii!! ader org tue nak kena berjemput baru nak sampai" kata mak long.. (^^' ) Sowieee!! bkn sengaja.. thn depan x buat dah.. insyaAllah..

Nie dah boring dah nie.. haha hari raya kedua dah start boring dah.. Yelah, selalunya every yr mak buat open house raya ke-3.. so waktu2 camnie kitorg dah siap membzkan diri. Lap2 pinggan, kutip2 sudu-garfu.. siap2kan gelas, buat kek coklat sampai kul 3-4 pagi, panas2kan lauk yg mana patut.. siap2kan perkakas nak masak untuk esok, tp.. mak malas nak buat open house… so.. lepak jela (^.^)v

Erm.. aper nak pakai hari esok erk? Baju raya thn nie buat dua helai jerk.. heheh kena recycle baju raya thn2 sudah.. (^^,)


2311261006THU -3 Syawal 1427H
Erm.. hari nie pakai baju kurung bunga merah.. raya 2 thn lepasnya.. dan mcm biasa, lepak rumah tunggu tetamu. Petang skit.. Radhie, abg chik ngan abg de sampai.. diorng bawak tok jalan sekali. Then radhie nak ajak gi umah La.. so aku suh dier lepak dulu, karang naik keta aku gi taman guru. Pastu kak ngah laks sampai ngan anak2 dia.

Then mak pegi umah Chik Mie ngan bah & adik2.. tp aku x ikut sbb nak2 lepak ngan radhie (mesti chik mie kecik hati (‘_^).. mintak maaf Chik.. angah dtg hari lain nanti.. lagi pun radhie kata tadi umah chik penuh org.. sedara-mara belah chik lin dtg..)

Lewat petang tadi aku ngan radie still x gerak2 lagik.. (^^!!).. malasnyalah nak gerak.. last2 x pegi pun umah La.. (^.^)v.. kitorg golek2 sambil dgr radio.. mak geleng kepala jerk… (org xder baju raya xder mood ah nak raya (^^!!)-alasan) so hari raya ke-3 nie berlalu dengan begitu sesia sekali..



2240271006FRI -4 Syawal 1427H
Hari nie.. Mcm hari-hari sebelumnya lepak rumah.. sbb mak kata, kang kalo ader org dtg xder siapa lak kat rumah.. Erm.. ramai gak yg datang. Pastu si izah ngan iffah sampai sambil menyampaikan rasa ketidakpuasan hatinya, biler aku x sampai2 umah diorng smlm.. (^^!).. mintak maaf sekali lagi.. raya tahun nie kak ngah xder mood aaa..

Then petang skit Ila sampai ngan mak ayah dier.. heheh dpt gak ila merasa biskut famos amos-ku.. (nasib baik ader lagik (^^,)..) Then memula ingat nak gi umah mak ngah, sekali kawan bah tepon kata nak dtg satu family.. semua2 ada termasuk anak dier yg mata biru tue.. diorng baru balik dr pekan.. ~erm.. betullah kata radhie; budak mata biru tue makin comel.. mesti ramai aweks nak ngorat dia skrg nie (^^’)

gitu-gini.. gitu.. ginie.. nak dekat kul 7 gak la... so alang-alang tue, gilah antar nana jap kat station bas.. dia nak balik kedah dah.. pastu terus gi umah mak ngah.. mak ngah ajak makan nasi dagang. Mmg sedap la nasi dagang mak ngah.. cannot tolak punyer (^^!!)


// 4 anak emak.. sowang pegi Uk.. tinggal lagi tiga.... 3 anak emak.. sowang balik kedah.. tinggallah lagi dua..


2345281006SAT -5 Syawal 1427H
Ha?? Dah sabtu ker? Huhuhu esok last cuti.. pastu balik kerja? huhu ('.- !)


2215291006SUN -6 Syawal 1427H
Radie x jadi balik pagi tadi, sesukatik dier jerk.. Memula nak gi buat facial tp time2 raya nie mana ada kedai yg buka.. so kami gi jenjalan megamall ngan kak ngah pidah ngan adam.. Lepas meronda-ronda Megamall seround-dua, dapatlah radie sepasang kasut kerja..

Aku? aku dpt ice cream McD dan dapat berduet nyanyi lagu "Kenangan terindah" ngan Adam.. heheh syok gak nyanyi2 karaoke ngan budak umur 3 thn nie.. hafal dier lagu Samson tue.. hebat.. hebat!!



// Er.. esok dah nak kena kerja ker? (^^!!)… malasnyerrr saya

4 comments:

Anonymous said...

ehehehehhe nak wat camner, bah tak kirim duit balik mesia huhuhuhuhu waaaaaaaaa sedih2...raye kat cni lagi sedih. Dahla pepagi rayer ade kelas n tak tido sebab siapkan assgnment huhuhuhuh takdapt salam2 ngan makbah ngan korang waaaaaaa dahlaaa ngah, tak abis2 wat citer sedih.....nanti datang cni, uda plan p italy ehehhehehe eh eh best2 kite p tgk pisa, rome, mamat2 italy, vertican city ehehehehhe kumpul duit eh

ned said...

ok... ok.. set.. akak mmg tgh kumpul duit nie.. no more kasut baru, no more sandal cantik, no more baju baru... no more beg.. no more McD & KFC, no more jalan@ & cuti2 mesia.. no more tgk wayang, no more makan kat luar, no more beli barang2 perkakasan dapur... no more rak buku...

err.. tp akak xleh-lah kalo x beli komik .. akak kurangkan jerk erk.. (^^,).. 2 jerk.. yg lenlain akak dah x beli dah.. (^^!!)




//hahaha.. banyaknyer duit nak kena kumpull!!!... biler nak kawen nie? ekekkeke...

Anonymous said...

ahahahahhaha ko duk jek ngan abuwan, makan minum,bil air, bil api, internet sumer abuwan tanggung muahahhahahhaha
sbg membalas jase abuwan dan kak uda, ko jagelaaa anak diorang yg due orang yg nakal2 tue ekekkekekke
bagus2, kumpul duit darik skang, tambang sampai aberdeen pun jadiklah
nanti uda keje, kumpul duit etc2 ahahhaha hopefully cukup kiter adik bradik havockan italy tue ahahhahahha kawan uda p italy last monday, 80 pounds jer for flight n hotel (Bed & Breakfast) ehehehhehhe best tak dengar, memang gamble lah, bagpack gitu wahhahahhahah

nedli said...

waaa...besh nyer... akak suker.. jom buat bagpack gak da? akak beli open tiket ah time balik tue.. mintak cuti ngan abgwan sebulan.. huwa huwa huwaaaa!!...





// .. nak gi jalannnn.. nak gi jalan... nak gi jalannnn// nak gi jalan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...